+ | YORUMCUYUZ.NET | FORUM | Youtube | Dizi izle |indir download| Ödev Arşivi | Siyasi Forum | Eğitim Ögretim
 >  + | KÜLTÜR & SANAT & EDEBİYAT
 >  + | Edebiyat
(Moderatörler: ANGEL, k!skanch) >  + | Artık Dindarlar Da Yılbaşı Kutluyor

Ekim,10/10/08, 2008, 10:29:06 *
Merhaba, Ziyaretçi. Lütfen giriş yapın veya üye olun.

Kullanıcı adınızı, parolanızı ve aktif kalma süresini giriniz

Konu Bilgileri
Konu BasligiKonu: Artık Dindarlar Da Yılbaşı Kutluyor
Cevap SayisiCevap Sayisi: 4 cevap var
Okunma SayısıOkunma Sayısı 189 defa
Bu Konuyu Görüntüleyenler0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Yeni Konu
Sayfa: [1]
  Yazdır  
Gönderen Konu: Artık Dindarlar Da Yılbaşı Kutluyor  (Okunma Sayısı 189 defa)
0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
YOZGATLI
BinBaşı
Üye No: 74381
Rep Puan: 96

Üyelik Bilgileri E-Posta

E-Posta
« : Aralık,12/31/07, 2007, 11:50:15 »

Artık Dindarlar da Yılbaşı Kutluyor

Muhafazakarların yılbaşı, doğum günü ve sevgililer günü anlayışı neden ve nasıl değişti? Nagehan Alçı sordu, Zaman yazarı Nihal Bengisu Karaca yanıtladı.

Bugün yılbaşı. Muhafazakar kesim nasıl yaklaşıyor yılbaşı kavramına?

- Bu soruyu yanıtlamak için filmi biraz geriye sarmakta fayda var. 80'lere gidersek, o yıllarda yılbaşına tepki büyüktü. Hiçbir şey yapılmazdı o akşam. Ama ertesi gün çocuklardan okulda “Yılbaşını nasıl geçirdiniz?” sorusunu kapsayan bir kompozisyon yazmaları istenirdi. Biz de hiç yapmadığımız etkinlikler hakkında bilgi verirdik.

Neden tepki vardı yılbaşına?

- Yılbaşı Batılılaşma projesine ait görülüyordu. Yani bir eğlence kültürünün dayatılmasına karşı tepkiydi bu. Sosyolojik ve politik bir refleksti belki.

31 ARALIK'TA KURAN OKUYANLAR VAR

Hıristiyanların günü olarak mı algılanıyordu?

- Evet, Noel'le karıştırılıyordu. Bu, Hz. İsa'nın doğumu niye bizi ilgilendirsin ki refleksi değildi. Aksine, bazıları “Bugün Hıristiyanların dini ile ilgili bir günse biz de dua ederek geçirebiliriz” diyorlardı. Ve öyle de geçiriyorlardı. Belli bir kesim hâlâ 31 Aralık'ta Kuran okur.

Hep geçmişten bahsediyorsunuz. Şimdi ne değişti?

- Hâlâ geceye kayıtsız kalanlar ve kalma hakkı olanlar mevcut. Ama artık daha ılımlı bir yaklaşım var.

Bu değişime sebep olan ne?

- Ekonomi. 80'lerde kendini muhafazakar olarak tanımlayan kitlelerin çoğunluğu orta-alt gelir grubuna aitti. Şimdi sermayenin el değiştirmesinden bahsediliyor. Artık aynı kesimin alım gücü daha yüksek. Yılbaşı kampanyaları onlara da hitap ediyor. Belki bir hediye ya da kuruyemiş, TV ile o geceye dahil olabiliyorlar. Bu yüzden “Yeni yıla yeni umutlarla girelim” refleksi nispeten bu çevrelerde yaygınlık kazanıyor.

80'lerde ekonomik ezikliğin öfkesi mi vardı yılbaşının reddinin altında?

- Yalnızca o değil ama evet bu, reddin bir parçasıydı.

BATILILAŞMANIN PARÇASI

Elitin tekelinde gibi mi algılanıyordu kutlamalar?

- Belli bir azınlığın, yüzünü batıya dönmüş, daha burjuva yaşantısı süren, şimdilerde “Beyaz Türk” olarak adlandırılan belli bir kesimin eğlence anlayışı olarak algılanıyordu. Hâlâ da kısmen öyle. Üstelik bu yalnızca sosyolojik bir şey değil. Politik bir şekilde de dayatılıyor. Yılbaşı çağdaşlaşmanın, batılılaşmanın bir parçası. Öyle bir rota çizilmiş. Yılbaşı kutlamayanların da var olduğunu gözardı etmek iyi niyetli olabilir mi? Okulda bir şey anlatamayan çocuklar eziliyor filan...

90'lardan önce dışarda yemek de yemezdik

Yılbaşı kutlamasına 'stresle baş etmenin bir yolu' olarak bakmak mümkün değil mi?

- Evet, tabii. Modern hayat bu tip küçük kaçışlar olmadan çekilmiyor. Ama yeni yılla ilgili enteresan bir durum daha var: Her ne kadar sekülerleşmiş olsa da, metafizik yönünü yitirmemiş olsa gerek ki her yeni yıldan bir şeyler bekleniyor.

Bu beklentinin dinle ilgisi ne?

- Bir kader, bir yazgıya atıf var. İçinde belki tanrı yok ama yaratıcının çok zikredilmediği bir kadercilik var. Kendi dışında bir şeyler bekliyor insanlar yeni yıldan. Yeni bir iş, yeni bir aşk... Kimden bekliyor bunları? Bence bu seküler bir dini anlayış.

Bu da muhafazakar kesimin kabul etmediği bir anlayış sanırım. Peki o kesim stresle nasıl baş ediyor?

- Dua ederek, tasavvufla. Aile bir araya geliyor, sohbet ediliyor.

Eğlence daha küçük bir role mi sahip?

- Evet. Biz de gülüyoruz ama “şöyle eğlenilir” diye bu işin pratiği üzerine kafa yormuyoruz. Belli bir paketle eğleneceğim diye bir şey yok. Eskiden muhafazakar kesim doğum günlerini de kutlamazdı, artık pek çok aile kutluyor.

Muhafazakar kesimin eğlence anlayışı daha çok eve ait sanırım.

- Evet. Dışarıda yemek yeme kültürü 90'larda başladı. Yavaş yavaş kadın-erkek birlikte dışarı çıkıyorlar. Eskiden yoktu böyle bir şey.

Gül almakta sakınca yok

Ya Sevgililer Günü? Yine Batı referanslı bir gün. Bu güne yaklaşım nasıl?

- Sevgililer Günü kısmen kutlanıyor. Bir insanın sevdiğine gül almasında hiçbir sıkıntı yok ama ben bu tip günleri modern kültür üzerinden düşünüyorum. Kapitalizm aşkı tüketim için gerekli görüyor. Ben buna katılmıyorum. İnsanların nesnelere anlam yüklemesine karşı değilim; ama her türlü insani deneyimden soyutlanan bir meta hadisesi var.

Alt kattaki diskoda kadınlar göbek atar

Kamuoyunda tesettür otel olarak bilinen oteller var. Muhafazakar kesimin eğlence anlayışını karşılıyor mu buralar?

- O otellerin en eskisi Didim'deki Kapris'tir. Alt katta bir disko vardır. O diskoya yalnızca kadınlar gidebilir. Zaten Türk erkeği erkek-erkeğe dansı sevmez. Kadın-kadına göbek atıp eğlenirler diskoda. Genelde Türkçe pop ya da oryantal çalar. Erkekler bu durumdan şikayetçi değildir.

akşam

Yorumcuyuz.Net Forumları Linklerin Ziyaretçilere Görülmesine İzin Vermiyor.
Linki Görebilmek İçin Ücretsiz ÜYE OL veya GİRİŞ YAP

.....
SÜPER ÜYE
Üye No: 29904
Rep Puan: 4473
.....

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #1 : Aralık,12/31/07, 2007, 12:23:24 »

valla yılbası yenı yıl yılın ilk gunu ama benım için fazla bı fark yaratmıyor normal faalıyetlerıme devam edıyorum özellıkle yaptıgım bı iş yok mesela bu aksam tv lerde guzel bısey varsa bakarım yoksa dersıme bakarım sonra yatarım

..........................
SÜPER ÜYE
Üye No: 41210
Rep Puan: 159
hani herşey bir oyundu...

Üyelik Bilgileri
« Yanıtla #2 : Aralık,12/31/07, 2007, 01:05:21 »

daha neler duyacağız çok yanlış bir tutum zaten bu sosyetik sözde dindar kesimler yüzünden din anlayışıda değişti .gençlerimize dnimizi anlatırken bile iki düşünüp bir konuşuyoruz bunlarda böyle yapınca artık 4 düşünüp 1 konuşmak lazım herhaldeçayrıca yılbaşı bunu herkez biliyorki hıristiyan dininde mensub bir bayram ve bizler onlara ait bir bayramı kutluyor ve nice çılgınlıklar yapıyoruz .peki bir soru neden hıristiyanlar bizim kurban bayramımız gibi kurban bayramımızı kutlamıyorlar işde çelişki .ben yılbaşı herakşam gibi herhangi bir gün gibi geçririm ama yinede yeni bir yıl yenibir başlangıç olduyu için sevgi dolu dileklerimi herkese sunarım ve hiçri yılbaşında aynısı dileklrimle beraber. ayrıca konu çok güzeldi teşekkürler

En Değerli İnsan Öz değerlerine En Çok Güvenen İnsandır..
Mutlu Edemiyorsanız Bari Üzenlerden Olmayın..
YüzBaşı
Üye No: 81121
Rep Puan: 10

Üyelik Bilgileri WWW
« Yanıtla #3 : Aralık,12/31/07, 2007, 10:18:49 »

Teşekkürler atmaca güzel ve gününe özel bir konu evet

Fakat başlık beni biraz huzursuz etti. Dindar kesimde yılbaşı kutluyor ne demekse! Dünyada farklı dinlerden olsalar bile dindar olmayan insan sayısı çok azdır heralde.

Şimdi Dindarlar yılbaşını neden kutlar? onu inceleyelim.

Yılbaşı tarih olarak nedir? Hz.İsa nın doğumudur. O halde Dindarlar kendi kültürlerine göre bu olayı kutlamaktadır.

Makalenin başlığında değinilen dindar kesime gelince; o halde bir peygamberin doğum tarihini madem her din kendi kültürüne inancına göre kutluyor onlarda öyel kutlayabilir bunda gocunulacak birşey olduğunu zannetmiyorum.

Bunun yanında  yılbaşını sırf yeni bir yıla girildiği için kutlayan insan sayısıda oldukça fazladır. Hiç bir amaca, olaya dayandırmadan çevresel ve kurumsal etkenlerle oluşan şartlarında desteği ile yılbaşı kutlamasına dahil olmaya mecbur kalır.  Televizyonlar yılbaşında yılbaşı eğlencesi verirken sinema izlemeye karkışamazsınız, yada yılbaşı günü tatil edilmişken ben gidip çalışacağım diyemezsiniz, bunların hepsi yılbaşı kutlanması için yardımcı kuvvettir..

Ben de kısmen kutlayacağım selamlar..

Yüreğimi sökseniz, faziletim dökülmez
Belki kırılır belim, fakat asla bükülmez!
YOZGATLI
BinBaşı
Üye No: 74381
Rep Puan: 96

Üyelik Bilgileri E-Posta

E-Posta
« Yanıtla #4 : Aralık,12/31/07, 2007, 10:38:53 »

Yılbaşı

Biz Allah'ın celle cellêlühü "Habibim Sen olmasan alemleri yaratmazdım" dediği, düşmanlarının bile Muhammed-ül Emîn lakabıyla çağırdığı, eziyet eden düşmanlarına beddua yerine hidayetlerine dua eden, insanlığın saadeti için gayret sarf eden bir peygamberin ümmetiyiz. Tarihin altın sayfalarını dolduran, insanlığı cehalet ve sapıklık karanlığından kurtarmak, yer yüzüne imanı, iffet ve namusu yaymak için şehitliği insan için tasavvur edilebilecek en üstün gaye bilen bir neslin torunlarıyız. Hiç şüphesiz onlar da bizim gibi canını, malını, evladını seven insanlardı. Fakat Allah ve rasulünün sevgisi uğrunda her şeylerini feda etmişlerdi.

Şimdi onların çocukları olan biz, büyük bir imtihanın arifesindeyiz: Yılbaşı gecesi! Çoktan hindilerle, Noel babalarla Hıristiyanlar gibi hazırlıklar başlamıştır. Kim bilir, Allah Kur'an-ı Kerîmde haram kıldığı halde ne kadar içki içilecek, ne kadar zina, fuhuş, yaralama, öldürme hadisesi olacak! Hıristiyanlar bu geceyi güya Hazreti İsa'nın aleyhi-s selam doğum gecesi olarak kutlar. Bir peygamberin doğum gecesini içki, dans, kumar, zina gibi şeylerle kutlamak Allah'ın celle cellêlühü indirmiş olduğu hangi kitaba uyar?

Yeni yıl böyle mi kutlanır? Gelecek yıl içindeki memleket selâmeti ve bol bereketi bu haramlarda mı arıyoruz? Gelecek sene içinde bunları mı yapmayı taahhüt ediyoruz? Kostantiniyye (İstanbul) elbette feth olunacaktır Onu fetheden kumandan ne güzel kumandan ve o fetih ordusu ne güzel ordudur! buyuran büyük kumandan Muhammet aleyhisselamın bu müjdesinin aşkı ile ecdadımız şu toprakları kanları ile almış vatan haline getirdikten sonra evlatlarına teslim etmişler. Tâ ki bu ülkenin tepelerinde ezan ve Kur'an sesi çınlasın!

Şimdi biz sanki onların düşmanları ile birleşip de ruhlarına ezan nağmeleri ve fatiha yerine sarhoş naraları mı gönderiyoruz? Bastığımız toprakların altında kefensiz yatan ak saçlı ninelerimiz, şehit dedelerimiz...Kendi dinimiz, Peygamberimiz, örf ve âdetlerimizde ne kusur görüyor da onları bırakıyor ve Hıristiyanlığın bile kabul etmediği adetleri – hem de en sefil bir şekilde - tatbike çalışıyoruz? Maalesef çoluk çocuğumuzu da alıştırdık. Yılbaşında onlara hindi götürmez, Noel baba ve hediye almazsak bize gücenirler. Halbuki kendi dinimizin mübarek günleri, kandil geceleri gelir geçer de haberimiz bile olmaz.

Gerçek Müslüman’dan daha doğru ve nezih kimse olamaz. Yabancıların tesiri altında kalmamalı, kimsenin kınamasından korkmamalıyız. Etrafımızı saran ve gaflet içinde yüzen insan kalabalığının vurdum duymazlığı bize tesir etmemeli. Nefis ve şeytanları peşinde yürüyen kitleler bize örnek olamaz. Allah Teâla buyuruyor ki: Eğer yer yüzündeki insanların çoğuna uyarsan seni Allah yolundan saptırırlar. En'am116

Sırf Müslüman oldukları için Afganistan’da, Filistin’de, Çeçenistan’da, Bosna'da insanlar öldürüldü ve sen yılbaşını kutlarken orada Müslümanlar öldürülmeye devam ediyor. Yılbaşı adetinin sahibi Hıristiyanlar Bosnalı çocukların ve kadınların namuslarını kirlettiler. Ve daha nice vicdanın kabul etmediği işkenceler halen Afganistan’da, Filistin’de, Çeçenistan’da zulümlerine ve katliamlarına dünyanın gözü önünde devam ediyorlar. Ve bütün bu insanlar Birleşmiş Milletler denilen Hıristiyan topluluğunun gözetiminde vahşice katlediliyor. HER TARAF KAN KOKUYOR bütün bunlar olurken MÜSLÜMAN kimin yılbaşını kutlayacak ve nasıl eğlenecek? Eğlenmemekle de vazifemiz bitmiyor tabiki, günümüzde Müslümanların en büyük eksikliklerinden biri birbirlerini ikaz etmemeleri, halbuki Allah c.c. Lokman suresin 17. ayette Yavrucuğum! Namazı kıl, iyiliği emret, kötülükten sakındır. Başına gelenlere sabret, çünkü bunlar, azmi gerektiren işlerdendir. buyuruyor, her Müslüman din kardeşini uyarmalıdır.

Yorumcuyuz.Net Forumları Linklerin Ziyaretçilere Görülmesine İzin Vermiyor.
Linki Görebilmek İçin Ücretsiz ÜYE OL veya GİRİŞ YAP
Sayfa: [1]
  Yazdır  

Gitmek istediğiniz yer:  

İstatistikler
Üye: 206973
Konu: 77849
Hoş geldiniz sedat1689, yeni üyemiz.
Sponsor Linkler
Geveze.net Türkçe Mirc
mirc
Trsohbet.com Chat
sohbet
Oruçoğlu Nakliyat
Evden Eve Nakliyat

Akdeniz Nakliyat
Evden Eve Nakliyat
Türkiye Mirc
Mirc
İddaa Tahminleri
iddaa
Bunlara Baktınız Mı ?

Forum Yarışmaları
Online Üyeler

Daha Fazla İstatistik
Foruma Üye Ol
Forumda Görev Al

Son 10 Konu

ßu Linke Kimse Tık...

Yok Böyle Bir Espr...

Masaüstünün Böyles...

Aldatılan Kadının ...

Rooney'in Şişmanla...

Dev Arşiv Kemal Su...

1 Şehit İçin 100bi...

"2 Yıllık Üniversi...

Ek Gelir Fırsatı P...

Gözlem Yeteneğiniz...
Duyuru
Arşiv

şiir yarışmaları resim yarışmaları site haritası ses yarışmaları forum yarışmaları atatürk resimleri islami resimler ramazan ayı ve bayramlar dini hikayeler ilahi peygamberler güncel haberler hukuk siyaset forumları  siyaset meydanı siyasi kara kuvvetleri hava kuvvetleri deniz kuvvetleri silah sistemleri askeri resimler hayvanlar alemi hastalıklar rüya tabirleri komik videolar edebiyat forumu meslek rehberi ödevler diyet oyun download full oyunlar cs serverleri online oyunlar knight online avrupadan futbol iddaa cep için videolar cep için filmler film izle flim izle belgesel izle forum dizi izle amatör müzik mp3 yerli Türkçe klipler şarkı sözleri arabeks rapçılar program paylaşım msn smf google forumu emo evden eve nakliyat

iyinet webmaster forumu 2008 seo yarışması

YORUMCUYUZ.NET | FORUM | Youtube | Dizi izle |indir download| Ödev Arşivi | Siyasi Forum | Eğitim Ögretim | Powered by SMF 1.1.6.
© 2005, Simple Machines LLC. All Rights Reserved.
Bu Sayfa 0.362 Saniyede 24 Sorgu ile Oluşturuldu

YORUMCUYUZ.NET
Sitemize üye olarak hizmetlerimizden en iyi sekilde yararlanabilir ve forumda ücretsiz yazar olabilirsiniz.
10 saniyede üye olmak için tıklayın.

kapat